Direktlänk till inlägg 10 maj 2009

Dakota Fanning

Av twilightsaga - 10 maj 2009 14:23

Hejhej!
Översätter Wikipedia.com sida om Dakota.Dela gärna era åsikter om vår Jane.


Hannah Dakota Fanning (född 23 februari 1994), bättre känt som Dakota Fanning är en amerikansk skådespelare. Hennes genombrott kom i "I Am Sam" 2001. Som barnskådespelerska, dök hon upp i högprofilerade filmer som "Man on fire","War of the Worlds", och "Charlotte's Web". Hon började övergå till mer vuxna roller med "Hounddog" och "The Secret Life of the bees". Hon har vunnit flera utmärkelser, och för närvarande är hon den yngsta personen någonsin att ha varit nominerad till en Screen Actors Guild Award. 



Fanning föddes i Conyers, Georgien, dotter till Joy Née Arrington som spelade tennis professionellt, och Steve Fanning , som spelade baseball för St Louis Cardinals och jobbar nu som elektronikförsäljare i Los Angeles. Hennes morfar var tidigare en amerikansk fotbollsspelare, Rick Arrington, och hennes faster är tidigare ESPN reporter Jill Arrington.Dakota är storasyster till Elle Fanning, också en skådespelare. 

Fannings pappa hade velat att kalla henne "Dakota" och hennes mamma ville att kalla henne "Hannah" 

Fanning har tysk härkomst och hennes efternamn är av Irländskt ursprung.Fanning och hennes familj är medlemmar i Southern Baptist konventionen.Fanninggår på Campbell Hall School i North Hollywood, Kalifornien och är på Junior Varsity med i cheerleading laget.
Fanning började agera vid fem års ålder efter att visats i en reklam för tvättmedel.Hennes första stora skådespelaruppdrag var för NBCs dramaserien "Cityakuten" (Hon säger: "Jag spelade ett offer för en bilolycka som har leukemi. Jag fick bära en nackkrage och tuber under de två dagar jag arbetade")
Fanning därefter haft flera gäst-roller på etablerade TV-serier, bland annat "CSI: Crime Scene Investigation","The Practice","Spin City". Hon gjorde rollerna som Ally McBeal och Ellen från "The Ellen show" som unga flickor. Under 2001 valdes Fanning till att spela mot Sean Penn i filmen "I Am Sam", en berättelse om en mentalt sjuk man som kämpar för vårdnaden om sin dotter (som spelas av Fanning).

Hennes roll i filmen gjorde att Fanning blev den yngsta personen någonsin att bli nominerad till en Screen Actors Guild Award, som är åtta år vid den tidpunkten. Hon vann Best Young Actor / Actress utmärkelsen från Broadcast Film Critics Association för hennes prestation.
Under 2002, ger regissören Stephen Spielberg Dakota rollen Allison "Allie" Clarke / Keys i science fiction miniserien "Taken". Vid denna tidpunkt hade hon fått positiva recensioner från flera filmkritiker, däribland Tom Shales från The Washington Post, som skrev att Fanning"har det perfekta slags världsfrämmande utseendet om henne, en förtjusande ung skådespelare uppmanas ... att genomföra en stor vikt."

Under samma år, medverkade Fanning i tre filmer, som kidnapparoffer som visar sig vara mer än hennes kidnappare trodde i "Trapped", som den yngre versionen av Reese Witherspoon karaktär i "Sweet Home Alabama", och Katie i filmen "Hans och Greta".

Fanning fanns med i två filmer som släpptes år 2003, hon spelar den spända och pedantiska lilla flickan som får en ny nanny,som spelas av Brittany Murphy i "Uptown Girls", och som Sally i "Cat in the hat".
Fanning gjorde Voice-over arbete för fyra animerade projekt under denna period, som Satsuki i Disney's engelska-språliga "My neighbor Totoro", som Kim Possible i förskolan i Disney Channel-serien "Kim Possible", som en liten flicka i Fox-serien "Family Guy", och unga Wonder Woman i en episod av Cartoon Network's "Justice League".

Under 2004 medverkade Fanning i "Man On Fire" som Pita, en nio-åring som vinner över hjärtat av en pensionerad legosoldatverksamhet (Denzel Washington) som anlitades för att skydda henne från kidnapparna. Roger Ebert skrev att Fanning "är ett proffs på bara 10 år gammal, och skapar en hjärt-vinnande karaktär."

"Hide and Seek", var hennes första release under 2005,mot Robert De Niro. Chuck Wilson kallade det "ett spännande möte mellan jämlikar - om barnet star (Fanning) utmanar mästaren (De Niro)till en omgång stare-down, kan legenden mycket väl blinka först".Fanning gav röst åt Lilo (efterträder Daveigh Chase) i direkt-till-video-filmen "Lilo & Stitch 2: Stitch has a Glitch". Hon hade också en liten del av Rodrigo Garcia filmen Nine Lives (släpptes i oktober 2005), där hon delade en nio minuters scen med skådespelerskan Glenn Close, som hade sitt eget beröm för Fanning "Hon är definitivt en gammal själ. Hon är en av dessa begåvade människor som kommer då och då."Fanning spelade också in "Coraline" under denna tid, även om det inte offentliggjordes förrän den 6 februari 2009. 

Fanning filmar färdigt "Dreamer: Inspirerad av en sann historia" (mot Kurt Russell) i slutet av oktober 2004. Russell deklarerade att han var förvånad över hans kollegas prestation i filmen. Russell, 54, som spelar fadern i filmen, säger: "Jag garanterar dig, (Dakota) är den bästa skådespelare jag kommer att arbeta med i hela min karriär."Kris Kristofferson, som spelar hennes karaktärs farfar i filmen, säger att hon är som Bette Davis på nytt.

Hon åkte sedan direkt till  uppsättningen av "War of the worlds", spelade bredvid Tom Cruise. Den släpptes i juni 2005. "War of the worlds" regissör Steven Spielberg berömde "hur snabbt hon förstår situationen i en sekvens, hur snabbt hon delar upp, och ser hur hon verkligen skulle reagera i en verklig situation".

 Dakota i "War of the worlds"

Efter filmning avslutades på "War of the worlds" hoppar Fanning direkt på en ny film,utan paus: "Charlotte's Web", som hon slutade filma i maj 2005, i Australien. Släpptes den 15 december 2006, "Charlotte's web" får ett varmt välkomnande av pressen.Producent Jordanien Kerner sade: "... när hon var så fångad upp i "War of the worlds",var vi tvungna att sluta och påbörja en sökning för andra unga skådespelerskor. De hade ingenting jämfört med henne."
Under sommaren 2006, arbetade Fanning med med filmen "Hounddog", beskrivs i pressen som en mörk historia av övergrepp, våld och Elvis Presley smicker på landsbygden söder.Fannings föräldrar har kritiserats för att tillåta henne att filma en scen där hennes karaktär är våldtagen. Men som svar, sa Fanning "Det händer inte egentligen", till Reuters. "Det är en film, och det heter att agera." Direktör Deborah Kampmeier tog på sig pressen i januari 2007 i upplagan av Premiere: "Det antas att Dakota var kränkt för att ge detta resultat,det förnekar hennes talang."

År 2006, vid en ålder av 12, var inbjuden att delta i Academy of Motion Picture Arts and Sciences,hon blev den yngsta medlemmen i akademiens historia.

I mars och april 2007, filmade hon "Winged Creatures", jämsides Kate Beckinsale, Guy Pearce, Josh Hutcherson, och Oscar-vinnarna Forest Whitaker och Jennifer Hudson. Hon spelar Anne Hagen, en flicka som vittnar sin fars mord och som vänder sig till religion efter detta.
I juli 2007, filamde Fanning under tre dagar en kortfilm som heter "Cutless", en av Glamours "Riktiga händelser" som bygger på läsarnas personliga essäer. "Cutless" regisserades av Kate Hudson.

Från september till december 2007, filmade Fanning "Push" som fokuserar på en grupp unga amerikanare på utlandstjänst med telekinetic och speciella förmågor som döljer sig en amerikansk statlig myndighet i Hongkong och de binds samman för att försöka undgå kontroll av divisionen. Fanning spelar Cassie Holmes, en tretton-årig tjej med speciella förmågor.
I januari 2008, började Fanning filma filmen "The Secret Life of Bees", en roman av Sue Monk Kidd. Det utspelas i South Carolina 1964, historien fokuserar på Lily Owens (Fanning), som undgår hennes ensamma liv och problemfyllda relation till sin far genom att rymma iväg med sin vårdgivare och enda vän (som spelas av Jennifer Hudson) till South Carolina Town där de tas emot av en excentrisk trio biodlingssystrar (som spelas av Queen Latifah, Sophie Okonedo och Alicia Keys). Hennes filmer Coraline och Push släpptes på samma dag, den 6 februari 2009. 

Fanning har blivit castad som Jane i den kommande filmen "New Moon", Uppföljaren till "Twilight", baserad på romanen av Stephenie Meyer.

Den 5 april 2009, var Fanning konferencier på den 10: e årliga UCLA Run / Walk som gynnat Children's Life / Child Development Program vid Mattel Barnsjukhus med sin far, Steve.

 Dakota Fanning San Diego Comic Con


Kram//Christina<33

 
 
Ingen bild

Joizan

10 maj 2009 14:56

OMG, har du översatt allt :S Jag skulle dö xD

 
Ingen bild

Joizan

10 maj 2009 14:58

Hon har typ vart med i nån hästfilm jag sett... Kmr int ihåg vad den heter ^^

 
Julia

Julia

10 maj 2009 18:07

Alltså, jag tycker hon är så jävla cool! Det är ju så himla svårt att slå igenom som skådespelerska, jag har sökt till omkring 6 castingar och har inte ens kommit till uttagningarna! Hon har verkligen ALLT som jag vill ha!
Kram, Julia! :)

http://jvhs.blogg.se

 
annis

annis

11 maj 2009 18:28

Dakota är verkligen urcool! Gillar henne jättemkt, hon är en sån bra skådespelare och man ser henne alltid med ett smile :)
kram

http://www.annasminnen.blogg.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av twilightsaga - 1 september 2009 07:28

Hejhej!Jag lovade ju att ta ett stort beslut igårkväll och sedan skriva om det här och det är precis vad jag kommer göra nu. Det är egentligen ett lika stort beslut för mig som för min lilla blogg här,hihi!   Men tidigare i år,det var nog rätt länge ...

Av twilightsaga - 31 augusti 2009 07:12

Hejhej!Jag lovade ju att ta ett stort beslut igårkväll och sedan skriva om det här och det är precis vad jag kommer göra nu. Det är egentligen ett lika stort beslut för mig som för min lilla blogg här,hihi!   Men tidigare i år,det var nog rätt länge ...

Av twilightsaga - 30 augusti 2009 14:23

Hejhej!Detta är alltså mitt andra Veckans Twilight och jag har sett fram emot detta hela veckan,hihi!Om ni kikar in på bloggen imorgon så kommer det att stå om ett stort beslut,ifall jag tar det. Det är inte säkert men jag kommer bestämma mig ikväll....

Av twilightsaga - 23 augusti 2009 13:35

Hejhej!Idag,söndagen den 23 augusti blir premiären för "Veckans Twilight". Ny start-ny design,hope you like it! Kommer skriva från varje dag denna veckan,det som jag känner är intressant eller bra eller ja,you get it :D   Måndag 17 augusti New Moons ...

Av twilightsaga - 15 augusti 2009 21:50

Hejhej på er alla igen!Jag har börjat sakna denna bloggen allt för mycket och känner att jag måste fortsätta ha nån slags kontakt med den. För några dagar sen fick jag en idé som kanske skulle kunna hjälpa mig med detta men jag ville först tänka igen...

Presentation

Omröstning

Kommer du att läsa mytwilight.bloggagratis.se nu istället?
 Ja självklart!
 Jag tror det
 Vet inte...
 Tror inte det
 Nej!

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Maj 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards